Οιχαλία: ντοκιμαντέρ για τη Κάλλας

ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ του ντοκιμαντέρ για τη Μαρία Κάλλας και τη Μεσσηνία έχουν ήδη ξεκινήσει στο Δήμο Οιχαλίας. Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν με την επίσκεψη του σκηνοθέτη Μπάμπη Τσόκα και μελών της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας στο Δήμο Οιχαλίας, όπου έγινε σύσκεψη υπό τον δήμαρχο Φίλιππο Μπάμη. Σκοπός η συγκέντρωση υλικού για την οικογένεια της Μαρίας Κάλλας και τη σχέση της ίδιας με τη γενέτειρα του πατέρα της, το Νεοχώριο Ιθώμης, καθώς και το Μελιγαλά, όπου διατηρούσε φαρμακείο, πριν η οικογένεια φύγει για τις ΗΠΑ. Σημαντική βοήθεια παρέσχε ο Γεώργιος Παυλάκης (τέως Πρόεδρος Κοινότητας Νεοχωρίου), ο οποίος έχει συγκεντρώσει τεράστιο όγκο υλικού και ντοκουμέντων για τη Μαρία Κάλλας. Κατά τη σύσκεψη έγινε πρόταση να ληφθούν πλάνα
από αξιόλογα σημεία ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής. Επίσης ο δήμαρχος επικοινώνησε με κατοίκους της περιοχής, για να συνεργαστούν στη δημιουργία του ντοκιμαντέρ. Τέλος στη συνεργασία συμμετείχε και ο πρόεδρος Τ.Κ. Νεοχωρίου Περικλής Καστανάς
Στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και μετά τη σύσκεψη, έγιναν επισκέψεις στο Μελιγαλά, στους Μύλους του Δεσύλλα, στο Νεοχώριο, στην Αρχαία Μεσσήνη και στο γεφύρι της Μαυροζούμενας. Τα πρώτα γυρίσματα άρχισαν επίσης την ίδια περίοδο με τη λήψη πλάνων από τις περιοχές αυτές. Το περασμένο Σάββατο έγιναν στο Νεοχώριο γυρίσματα με τη Μαρία Κάλλας, που υποδύθηκε η απόφοιτος του Μουσικού Σχολείου Μυρτώ Καμβυσίδη. Σημαντική ήταν η συμβολή του Παν. Μπαζίγου και του Θαν. Ψαρούλη.
Ο δήμαρχος Φίλιππος Μπάμης, δήλωσε ότι το ενδιαφέρον του Δήμου Οιχαλίας σχετικά με το θέμα «Μαρία Κάλλας» εστιάζεται στο να γίνει διεθνώς γνωστό ότι «η δική μας Μαρία Κάλλας» κατάγεται από το Νεοχώριο Ιθώμης, κατάγεται από τη Μεσσηνία, ότι το σπίτι του πατέρα της είναι πλέον περιουσιακό στοιχείο του Δήμου Οιχαλίας και ότι συντάχθηκε μελέτη αποκατάστασης του σπιτιού με την προοπτική να γίνει Μουσείο.
Ας σημειωθεί ότι επισκέφθηκαν το πατρικό σπίτι της Μαρίας Κάλλας στο Νεοχώρι Ιθώμης, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παναγιώτης Αλευράς και η καθηγήτρια υποκριτικής στο Πανεπιστήμιο Waubonse του Σικάγου και ηθοποιός Dr Maria Boudas-Bakalis, μαζί με τους Αντιδημάρχους Οιχαλίας Ηλία Ντονά και Παναγιώτα Γεωργακοπούλου και τον Πρόεδρο Τ.Κ. Νεοχωρίου Περικλή Καστανά.

Αναφέρθηκε ότι ο Δήμος Οιχαλίας έχει προχωρήσει σε μελέτη αποκατάστασης του ερειπωμένου σπιτιού της Κάλλας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί στο μέλλον σε μουσείο. Η κ. Boudas εξέφρασε και πάλι την πρόθεσή της για τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή της Μαρίας Κάλλας και τον τόπο καταγωγής της, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, τη Μεσσηνιακή Αμφικτιονία, το Δήμο Οιχαλίας και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.  Το ντοκιμαντέρ θα περιλαμβάνει ακόμη το Θέατρο Διαβολιτσίου και το αρχαίο γεφύρι της Μαυροζούμενας, τα οποία επισκέφθηκαν στη συνέχεια, καθώς και την Αρχαία Μεσσήνη.

Ο κ. Αλευράς δήλωσε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου υποστηρίζει το όλο εγχείρημα και ότι θα χαρεί να επαναληφθεί η επίσκεψη της κας Boudas στη Μεσσηνία προκειμένου αυτό να αρχίσει να υλοποιείται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη