Αντίδραση Κατοίκων Οιχαλίας

Κλείνουν την εθνική οδό για τα πυρηνελαιουργεία 

Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων της ΒΙΠΕ Μελιγαλά εξέφρασαν για δεύτερη φορά, μέσα σε είκοσι ημέρες, οι κάτοικοι της Σκάλας, της Ανθούσας και των Τσουκαλαιίκων, στη γενική συνέλευση το βράδυ της Τετάρτης στη Σκάλα. Κι αν την πρώτη φορά είχαν απειλήσει με δυναμικές κινητοποιήσεις, αποφάσισαν προχθές να κάνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και να κλείσουν την εθνική Τσακώνας – Καλαμάτας, στο ύψος της διασταύρωσης του Κατσαρού, στις 10.00 το πρωί της Δευτέρας, με αίτημα την άμεση παύση λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.

Τα όσα προέκυψαν στη συζήτηση, αποτυπώνονται και στο ψήφισμα της συνέλευσης. Σύμφωνα με αυτό, ένα πυρηνελαιουργείο λειτουργεί χωρίς τις απαιτούμενες από την ελληνική νομοθεσία αδειοδοτήσεις. Δεν τηρούνται από τα πυρηνελαιουργεία οι περιβαλλοντικοί όροι που επιβάλλονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Υπάρχει συστηματική καταστρατήγηση από τα πυρηνελαιουργεία της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Υπάρχει κωλυσιεργία της υπηρεσίας ΠΕ.ΧΩ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία δεν έχει έως τώρα προβεί στους απαραίτητους ελέγχους όσον αφορά στη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων, παρά τις συνεχείς οχλήσεις στο παρελθόν.
Παραλήπτες του ψηφίσματος είναι ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, η υπηρεσία ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας.
«Ανάστατοι οι κάτοικοι»
Μιλώντας χθες στους δημοσιογράφους, ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, παρατήρησε ότι οι κάτοικοι είναι ανάστατοι και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ίσως και ζητήματα υγείας. Πρόσθεσε ότι διεξάγονται μετρήσεις, ενώ για το θέμα ενδιαφέρεται και η ΕΤΒΑ, στην οποία ανήκει η ΒΙΠΕ, καθώς κλιμάκιό της βρίσκεται στην περιοχή. Ο κ. Μπάμης ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή δε θυμήθηκε το θέμα το Νοέμβριο, αλλά έχει ξεκινήσει από την άνοιξη, προειδοποιώντας τους βιομηχάνους να λάβουν μέτρα.
Διευκρίνισε ότι δεν τάσσεται υπέρ της απομάκρυνσης των πυρηνελαιουργείων, αλλά η λειτουργία τους θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Σημείωσε δε πως τα χωριά προϋπήρχαν των εγκαταστάσεων. «Να πείσουμε τους υπεύθυνους να λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα για τη λειτουργία των μονάδων», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από έρευνα της περιβαλλοντολόγου με την οποία συνεργάζεται ο Δήμος, δεν υπάρχουν όλες οι άδειες για τη λειτουργία των πυρηνελαιουργείων. «Ίσως», συνέχισε, «δε φταίνε οι βιομήχανοι, αλλά το ότι δεν έχουν απαντήσει στις αιτήσεις τους οι υπηρεσίες, ενώ ο παριστάμενος αντιδήμαρχος Γ. Κατσαμπάνης έφερε ως παράδειγμα τη μία από τις δύο μονάδες, λέγοντας πως, ενώ έχει καταθέσει δικαιολογητικά από το 2005, ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση.
Οι κάτοικοι
Κάτοικοι με τους οποίους μιλήσαμε, μας περιέγραψαν ότι στις 7.00 το πρωί η ατμόσφαιρα ήταν τόσο αποπνικτική, καθώς είχε όλες τις ενδείξεις για βροχή. Αποδείχθηκε όμως ότι ήταν οι καπνοί από τις μονάδες.
Άλλος κάτοικος παρατήρησε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε έλεγχο και ότι το θέμα θα έπρεπε να έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει γίνει.
Ένας τρίτος ανέφερε ότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε φθάσει έως το Συμβούλιο της Επικρατείας το συγκεκριμένο θέμα και διαφώνησε με την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα κινητοποίηση, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να κλείσει όχι η εθνική οδός Τσακώνα – Καλαμάτα, αλλά ο δρόμος της ΒΙΠΕ προς τις μονάδες.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Πηγή: εφημερίδα Θάρρος

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη