ΜΙΜΗΣ ΞΑΠΛΑΝΤΕΡΗΣ


Μακριά από τα λαμπερά φώτα της δημοσιότητας.

Συνθέτης και τραγουδιστής της χρυσής εποχής του λαϊκού μας τραγουδιού. Δημήτρης Ξαπλαντέρης.

Είχε γεννηθεί στο χωριό Σιάμου, το 1933. Από την παιδική του ηλικία άρχισε να ασχολείται με το μπουζούκι. Στα τέλη της δεκαετίας του '50 κέρδισε τα πρώτα του μεροκάματα σε πανηγύρια χωριών της Μεσσηνίας και σε μονιμότερη βάση στο κέντρο του Πατριαρχέα στην πόλη της Καλαμάτας.
Το συγκρότημα Πατριαρχέα, στο "Νησί" της Καλαμάτας. Διακρίνονται ο Μίμης Ξαπλαντέρης (μπουζούκι) κι η Φωφώ Στράτου (1959)

Τα καλλιτεχνικά του βήματα συνεχίστηκαν στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης δεκαετίας. Οι πρώτες
του ηχογραφήσεις έγιναν για λογαριασμό της γνωστής δισκογραφικής εταιρίας PARLOPHONE.
Ακολούθησαν αμέτρητες ηχογραφήσεις σε μικρότερες εταιρίες που άνθιζαν τη δεκαετία του 1960.
Είχε στενή συνεργασία με το σπουδαίο κιθαρίστα του λαϊκού τραγουδιού Μπάμπη Μαλλίδη και το
μουσικοσυνθέτη Απόστολο Καλδάρα. Με τον Χάρη Λεμονόπουλο αποτέλεσαν αρμονικό ζευγάρι μπουζουκιών με πολλές ώρες STUDIO. Τo 1963 δούλεψε με τον περίφημο Πρόδρομο Τσαουσάκη
στο κέντρο "ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ".
Ο Μίμης Ξαπλαντέρης γνώρισε την επιτυχία ως ερμηνευτής με το τραγούδι "Δραπετσώνα και Ταμπούρια" του πολυτάλαντου συνθέτη Βασίλη Αρχιτεκτονίδη με στίχους του Νίκου Μπακογιάννη. Συμμετείχε ως σολίστας μπουζουκιού σε συναυλίες των συνθετών Γ. Μαρκόπουλου, Χρ. Λεοντή, Μ. Λοΐζου, καθώς και σε ηχογραφήσεις δίσκων με έργα των προαναφερθέντων. Στη μεγάλη οθόνη εμφανίστηκε πλάι στους Απόστολο Καλδάρα, Νίκο Ξανθόπουλο, Στέλιο Καζαντζίδη, Μιμίκα Καζαντζή, Φούλη Δημητρίου… Το 1966 περιόδευσε στην Αυστραλία με τη Μαρινέλλα και τον Νίκο Ξανθόπουλο.

Το 1967 η επιτυχημένη του παρουσία με παρτενέρ τη Βάνα Λάμπρου, αρχής γενομένης από το κέντρο
"Βράχος", έκανε αίσθηση στη νυκτερινή Αθήνα. Το 1969 συνόδευε στη λαϊκή ώρα τον Δημήτρη Μητροπάνο και την Καίτη Αμπάβη στο πρόγραμμα του κέντρου "Παληά Αθήνα". Την άνοιξη του 1970 με την ορχήστρα του μαέστρου Σπύρου Παπαβασιλείου έπαιζε στα "Αστέρια" της Γλυφάδας με τραγουδιστές τις αδελφές Δήμα, τον Σώτο Παναγόπουλο, τη Σόφη Ζαννίνου, τον Γιώργο Γερολυμάτο…

Το 1972 κυκλοφόρησε σε μικρό δισκάκι 45 στροφών τη σύνθεσή του "Η Ροδιά" με τον τότε ανερχόμενο τραγουδιστή Γ. Νταλάρα σε στίχους Ν. Ρούτη. Εκείνη την περίοδο έλαβε μέρος σε πολλές ηχογραφήσεις τραγουδιών και είχε μακρά συνεργασία με τον Χρήστο Νικολόπουλο.
Στις αρχές Μαρτίου 2008 έφυγε από τη ζωή ο εκλεκτός μπουζουξής, συνθέτης, τραγουδιστής της χρυσής εποχής του λαϊκού μας τραγουδιού και συντοπίτης μας Δημήτρης Ξαπλαντέρης.

"Κουβέντα με το Χάρο". Στιγμιότυπο από την ταινία "Η ιδιωτική μου ζωή" (1971). Στίχοι-μουσική: Πάνος Τούντας, Τραγουδάει ο Μίμης Ξαπλαντέρης.

Σχόλια

  1. Καλησπέρα σας, παρακαλώ μια διόρθωση στο κειμενό σας. Είναι Β. Ρούτης, όπως Βασίλειος Ρούτης.
    Ο κος. Ξαπλαντέρης ήταν ο νονός μου, και ο Βασίλειος Ρούτης ο πατέρας μου.

    Ευχαριστώ,

    Αριστείδης Ρούτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Tο Meropitopik δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Meropitopik ουδεμία ευθύνη φέρει περί αυτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη