Λαογραφικό Μουσείο Ρευματιάς

Στη Ρευματιά λειτουργεί το περίφημο Λαογραφικό Μουσείο Ιθώμης. Το meropitopik επισκέφθηκε το χώρο του μουσείου και ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη και δημιουργό του, Ευάγγελο Κάψια. Η φιλοξενία που είχαμε τόσο από αυτόν, όσο και από τη σύζυγό του μας επιβεβαίωσε ότι η ίδρυση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα μουσείου σε αυτό το ορεινό χωριό, είναι όντως έργο αγάπης για τον τόπο τους. Η φροντίδα, η επιμέλεια και ο αγώνας για τη συντήρηση και επέκτασή του δείχνουν ζήλο για το παρελθόν αλλά και αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής. 

Στο κατώι του σπιτιού είναι ο εσωτερικός χώρος του μουσείου, όπου εκθέτονται τα ανεκτίμητης αξίας παλαιά αντικείμενα. Ο πλούτος, η ποικιλία αλλά και η ποιότητα των εκθεμάτων προκαλεί θαυμασμό, η ταξινόμησή τους δε είναι μοναδική. Στο μουσείο συνυπάρχουν με αρμονία:

  • εργαλεία και εξαρτήματα υφαντικής τέχνης (αργαλειός, αντί, χτένι, σαίτα, ιδιάστρα, μασούρια)
  • εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή υφασμάτων και ενδυμάτων (ρόκα, ανέμη, λανάρια, μαγκάνι, χειροκίνητη ραπτομηχανή
  • προιόντα αργαλειού, καθώς και παραδοσιακές ενδυμασίες γυναικών της Ιθώμης
  • μουσικά όργανα (γραμμόφωνο, σαντούρι, ντέφι, μπουζούκι, κιθάρα, ακορντεόν, λύρα, βιολί, κλαρίνο, φλάουτο, τρουμπέτα, σαλπιγγούλα αγροτικού διανομέα, φλογέρα, ραδιόφωνα επιτραπέζια, πικ- απ)
  • παλαιά οικιακά σκεύη
  • εργαλεία παραγωγής ψωμιού
  • διάφορα οικιακά σκεύη και εργαλεία νοικοκυριού
  • αγροτικά σκεύη και εργαλεία (αλέτρι, δεκριάνια, χαράδια, ζυγός, ασκί, δρεπάνι)
  • παλαιά ποιμενικά εργαλεία και σκεύη
  • πολεμικά όπλα
  • σχολικά είδη
  • είδη κουρείου
  • συλλογή νομισμάτων και γραμματοσήμων από το 1865

Σπάνια έγγραφα, βιβλία, χάρτες φιλοξενούνται στο χώρο της βιβλιοθήκης- αναγνωστηρίου.
Ο ξενώνας αποτελεί κι αυτός επέκταση του μουσείου, αφού είναι εξοπλισμένος με έπιπλα του περασμένων δεκαετιών (σιδερένια κρεβάτια, παραδοσιακά έπιπλα) και είναι διακοσμημένος με παλαιούς χάρτες και γκραβούρες.
Στον προαύλιο χώρο ευρίσκεται το αμφιθέατρο με τα πέτρινα σκαλοπάτια. Το κέντρο του δε είναι παρά ένα πέτρινο αλώνι. Το αλώνι είναι χώρος κυκλικός και επίπεδος κατάλληλα διαμορφωμένος, στον οποίο γίνεται ο αλωνισμός των σιτηρών.
Λίγο πιο πέρα βρίσκεται μία στρούγγα (μία περιοχή φτιαγμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί το άρμεγμα των αιγοπροβάτων).
Επίσης, χώρο του μουσείου αποτελεί και η φάρμα με τα ελάφια.

Ο Ευάγγελος Κάψιας, ιδρυτής του λαογραφικού μουσείου Ιθώμης, μας δώρισε και το βιβλίο του «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΠΑΙΘΡΟΥ ΔΡΩΜΕΝΑ- ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ». Η ενασχόλησή του με το μουσείο γίνεται αφορμή για αναζήτηση της αλήθειας γύρω από τα κοινωνικά κριτήρια που οδήγησαν κάποτε, και εντονότερα σήμερα, στην ερήμωση της επαρχίας και ειδικά των ορεινών χωριών. Το βιβλίο του κυρίου Κάψια «Ελληνικής Υπαίθρου Δρώμενα- Πολιτισμός και Ανάπτυξη» ασχολείται με αυτό το κοινωνικό ζήτημα. Δίνει καθαρά το οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο της επαρχίας, που καθορίζει το μέγεθος του προβλήματος. Ο συγγραφέας και ιδρυτής του μουσείου έχει διατελέσει Επιθεωρητής Περιφερειακών Υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών και ασχολείται ενεργά με την πολιτική στην τοπική αυτοδιοίκηση ως δημοτικός σύμβουλος και αντιδήμαρχος του νυν Δήμου Ιθώμης. Η επαγγελματική του καριέρα σε συνδυασμό με το προσωπικό ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του τόπου προσδίδει στο σύγγραμμα μια ποικιλία στις ενότητες του συγγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο μελετά θέματα που αφορούν τη λαογραφία (με αναλυτική περιγραφή του μουσείου), την τοπική ιστορία της περιοχής Ιθώμης αλλά και του Μελιγαλά, την αστυφιλία μέσα από αφηγήσεις ανθρώπων που βιώνουν την ελληνική ύπαιθρο, εθνική ανασυγκρότηση της υπαίθρου μέσα από προτάσεις που κάνει ο ίδιος για την επίτευξή της, και την οικονομική μετανάστευση ως φαινόμενο σε έξαρση στην ελληνική επαρχία.

Η βιβλιοπαρουσίαση θα γίνει την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2010, ώρα 11.00 πμ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Μελιγαλά. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Χρήστος Ρέππας (Εκδότης Μεσσηνικών Χρονικών και Μεσσηνιακού Ημερολογίου), Θεόδωρος Σταυριανόπουλος (Διευθυντής Λυκείου Μελιγαλά), Κώστας Γκόνης (Οικονομολόγος).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη