ΜΙΚΡΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ "ΜΟΥΣΕΙΟ" Ο ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΝΥΚΛΑΡΟΥ

Η αρχαία ψυχή ζει μέσα μας, ενίοτε όχι και τόσο καλά κρυμμένη…
Το ότι καμιάς σημασίας κι ενδιαφέροντος για αρχαιολογική σκαπάνη κι έρευνα δεν έτυχαν οι περιοχές της αρχαίας Οιχαλίας και Στενυκλάρου, δεν σημαίνει ότι είναι στείρες αρχαίων ευρημάτων.
Τούτο μας το επιβεβαιώνει ο ενοριακός ναός του αγίου Γεωργίου στη Στενύκλαρο. Πιθανόν να μην είναι υπερβολή ο χαρακτηρισμός του ως "μίνι αρχαιολογικό μουσείο". Εξάλλου, είναι ο μοναδικός μάρτυρας αρχαίων ευρημάτων στην περιοχή μας. Αξίζει, πιστεύουμε, μια επίσκεψη στο ναό για να δούμε από κοντά όσα από τα αρχαία ευρήματα οι κατασκευαστές του φρόντισαν να "περισώσουν" και να "αναδείξουν".
Βέβαια, οι γυναίκες δε θα έχουν την ευκαιρία πλήρους "περιήγησης", αφού το σημαντικότερο κομμάτι βρίσκεται στο ιερό του ναού, αλλά και οι άντρες ακόμα θα πρέπει να "ιεροσυλήσουν", σηκώνοντας το υφασμάτινο κάλυμμα της αγίας τράπεζας!
Ο ναός είναι σχεδόν πάντα κλειδωμένος, όμως, και μια απλή περιήγηση περιμετρικά του κτίσματος και στον προαύλιο χώρο του, αρκεί για να μας υποψιάσει για τον ανεξερεύνητο αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής μας.

Εδώ βλέπουμε την αγία τράπεζα του ναού!



Στην επιγραφή διαβάζουμε: "Η Πόλις Ασκληπιάδην Μνασίστρατον του Αστέρος της Ιεράς Βουλής"

Διάφορες εικόνες από το κτίσμα του ναού και του προαυλίου χώρου του



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη