Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Δυστυχώς, ελάχιστοι συντοπίτες μας γνωρίζουν ότι στη περιοχή μας βρίσκεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία πλάτανος του Νομού μας.
Με δέος, σας παρουσιάζουμε το υπεραιωνόβιο αυτό μνημείο της φύσης, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κοιμητήριο του χωριού Μάλτα, και σας περιμένει να το γνωρίσετε αλλά και να το φροντίσετε.

Αξίζει να αναφέρουμε για τον γηραιό αυτόν γίγαντα, ότι για πολλούς αιώνες, κάτω από τον ίσκιο του περνούσε ο δρόμος πού οδηγούσε από την Κυπαρισσία στη Τρίπολη. Ακριβώς εκεί, λειτουργούσαν τα "διόδια" της οδού. Στον κορμό του ήταν καρφωμένο το μεταλλικό κουτί όπου όσοι περνούσαν έριχναν το προκαθορισμένο αντίτιμο.
Το δικαίωμά του στην ύπαρξη, προσπάθησαν πολλοί να του το στερήσουν. Άντεξε όμως, τόσο την φωτιά του Ιμπραήμ, όσο και την φωτιά από ασυνείδητο κάτοικο του χωριού επί των ημερών μας.
Είναι ηθικό χρέος τόσο της Δημοτικής Αρχής και του αρμόδιου υπουργείου, όσο και όλων μας να διασωθεί το φυσικό αυτό κάλλος.

Σχόλια

  1. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πολυτελή δίτομη έκδοση για τη Μεσσηνία του εκδοτικού οίκου Μίλητος, το συγκεκριμένο πλατάνι αναφέρεται ως ένα από τα αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής της Άνω Μεσσηνίας. Αποτελεί δε και τη μοναδική καταγραφή από το χωριό Μάλτα στην εν λόγω έκδοση.
    Οι προσπάθειες καταστροφής του με φωτιά έχουν μαυρίσει κυριολεκτικά το εσωτερικό του και η γενικότερη όψη του αντικατοπτρίζει πλήρως την εικόνα της περιοχής μας μετά τις πυρκαγιές του 2007 όπου το γόνιμο συνυπάρχει με το καμένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Tο Meropitopik δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να μην δημοσιεύει συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Meropitopik ουδεμία ευθύνη φέρει περί αυτών.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΚΗΔΕΙΑΣ

Οι γλωσσικοί μας ιδιωματισμοί

Ο Μεσσηνιακός πόλεμος, ο Αριστομένης και η Σπάρτη